Polévka z kapra na jaře

14:55:00 Tereza 0 Comments

Koupili jsme si kapra. Snažila jsem se ho odkostit, ale nejsem až tak zdatná, proto mi zbylo dost "odpadu". Na polévku jsem tak měla k dispozici kosti hojně obalené špatně ořezaným masem a celou ocasní část. Uvařila jsem z nich další z mých polévek, ve kterých stojí lžíce a můžete je tak podávat jako hlavní jídlo.


300 g kapra
1/2 cibule
1 zrnko pepře
1 bobkový list
2 mrkve
1 petržel
1/8 celeru
hrst čerstvé petržele
2 hrsti polévkových nudlí

1. Kapra zalijeme studenou vodou a dáme vařit spolu s cibulí, pepřem a bobkovým listem. Cibuli neloupeme, jenom ji pořádně umyjeme, odřízneme kořínky a dáme do vody i se šlupkou (tenhle krok mě naučila babička, která tak vařila hovězí vývar, pěkně se tím polévka zabarví). Jakmile se voda začne vařit, ztlumíme plamen a necháme pomalu táhnout asi 1,5 hodiny.
2. Pak všechno slijeme přes jemný cedník, čímž získáme krásně čistý vývar. Kosti hodně pečlivě obereme a maso dáme zpátky do vývaru.
3. Přidáme vařenou cibuli, kterou si nasekáme najemno, a kořenovou zeleninu. Tu jsme si nastrouhali nebo nakrájeli na malé kousky.
4. Krátce povaříme, aby zelenina změkla a chutě se spojily. Na závěr přidáme čerstvou petržel a polévkové nudličky.
5. Polévka vystačí na 3 porce.

0 komentářů: