Krůta na bylinkách s glazovanou mrkví
Moje prababička děsně ráda jedla. Libovala si hlavně na masových jídlech. A když se obzvlášť povedlo, říkávala o masu, že je jako dort. Ale to se muselo doslova rozplývat na jazyku a člověk ho nemusel skoro vůbec kousat. Takový oběd jsem připravila i já a několikrát si na ni během vaření vzpomněla. Nesnáším tuhé maso, všechno tedy peču pěkně dlouho a pomaličku, podle mě se to ale vyplatí.0,5 kg krůtího stehna
rozmarýn
tymián
2 mrkve
máslo
1. Troubu předehřejeme na maximum.
2. Omyté stehno pořádně zasypeme bylinkami (u maličkých dětí bych se ale držela), podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby péct. Zpočátku pečeme na maximum, krůtu neustále poléváme výpekem a podléváme studenou vodou.
3. V momentě, kdy se na masu vytvoří kůrka, troubu ztlumíme, pekáč přiklopíme a pomalinku pečeme doměkka. Já mám plynovou troubu a na "středním" plamínku dopékám skutečně dlouho. Pečení mi zabralo přes 4 hodiny.
4. Oloupanou mrkev nakrájíme mírně diagonálně na kolečka (nejmenším ji můžete nastrouhat nahrubo).
5. Do hrnce dáme trošku vody a plátek másla (množství másla uvažte podle stáří dítěte).
6. Když se rozpustí, přidáme mrkev a promícháme.
7. Pomalu ji vaříme, voda se vyvaří a máslo dodá mrkvi bezvadnou chuť.
8. Pokud je mrkev pořád tvrdá i po vyvaření vody, trochu ji ještě podlijte a vařte dál.
9. Doporučuju podávat s bramborem, rýží nebo jen s popsanou glazovanou mrkví.
10. Recept odpovídá cca 2 porcem (aspoň v případě našeho jedlíka).
0 komentářů: